Tag på bæredygtig ferierejse

/Tag på bæredygtig ferierejse

Tag på bæredygtig ferierejse

Tag på bæredygtig ferierejse

I dag rejser flere mennesker oftere på ferie længere væk end nogensinde før i menneskets historie. Det betyder en hel masse - både fordi transport koster energi og forurener - og fordi nogle af de mest populære rejsemål og seværdigheder lider under de store besøgstal.

Det store spørgsmål er, hvordan vi fortsat kan rejse på ferie hen til de steder, vi elsker, selvom vi bliver flere og flere, uden at vi slider rejsemålene og de populære feriesteder op. Spørgsmålet om bæredygtighed er blevet relevant for vores ferie- og rejseaktiviteter.

Flyindustrien håber på i fremtiden at kunne bygge fly, der bruger væsentligt mindre brændstof uden at komforten mindskes eller rejsetiden øges, og de forskellige lande arbejder med strategier, så deres seværdigheder ikke slides ned.

Middelklasse i voldsom vækst

På verdensplan er middelklassen i voldsom vækst, fordi flere og flere rykker fri af fattigdommen. Det er godt. Det betyder, at flere får råd til at rejse på ferie og nyde livet. Men det er også en udfordring.

For rejsemålene og feriestederne er det på den ene side en velsignelse, for det betyder flere betalende gæster, men på den anden side er der bekymring for begrænsede ressourcer som de fossile brændstoffer, der bruges i rekordtempo, når vi alle rejser kloden tynd.

Slid på uvurderlige kulturskatte

Der er en kæmpe interesse for gamle, historiske kulturskatte over hele verden, og flere og flere får råd til at besøge de sårbare og uvurderlige monumenter. Steder som Colosseum i Rom er enestående og helt uvurderlige, fordi de har stået i mere end tusind år. De kan ikke erstattes af en ny bygning eller en kopi.

Mange steder er man derfor begyndt at arbejde mere bevidst med vedligehold og løbende restaurering, så ikke bare gæsterne af i dag kan nyde godt af seværdighederne, men så også fremtidige generationer kan få lov at opleve vores store kulturskatte. En vis del af billetindtægter reserveres til vedligehold.

En milliard rejser til udlandet på ferie om året

Sidste år var der for første gang nogensinde mere end én milliard turister, der krydsede landegrænser på vej til ferie i følge FN’s turistorganisation UNWTO. Og rejsebranchen boomer da også mange steder i verden med høje vækstrater i en tid, hvor mange andre brancher står stille.

En ting er sikkert: Folket vil på ferie. Rejselysten kan ikke tæmmes. Så det gælder om at finde de løsninger, der sikrer, at den store aktivitet på tværs af landegrænserne ikke kommer til at foregå for meget på bekostning af miljøet eller de gamle kulturskatte.

By | september 6th, 2013|Kommentarer lukket til Tag på bæredygtig ferierejse

About the Author: