Orvieto – en italiensk klassiker

/Orvieto – en italiensk klassiker

Orvieto – en italiensk klassiker

Orvieto – en italiensk klassiker

Kun knap halvanden times kørsel fra Rom ligger byen Orvieto. Mange forbinder dette navn med en af verdens bedste hvidvine, men området har meget andet at byde på.

Den gamle del af Orvieto, som uden sammenligning er den mest interessante, ligger på en bakketop i det kuperede umbriske terræn, lige midt i hjertet af Italien.

Orvietos katedral har kulør

Og i hjertet af Orvieto ligger naturligvis byens katedral, hvis gotiske facade er et overflødighedshorn ud i detaljeret og farverig ornamentering. Kirken er meget velholdt, og det er faktisk sjældent, at man i dag ser kirker med så mange klare farver. Det giver en god forståelse for, hvordan mange katedraler sydpå oprindeligt var tænkt lidt mere "festlige", end de fremstår i dag.

Facadens fire mægtige søjler gør et overordentligt bastant indtryk og står på en måde i skærende kontrast til de mange små, fine detaljer i udsmykningen. Måske lidt overraskende – kirkens overdådige ydre taget i betragtning – er kirkens indre relativt simpelt for en katolsk katedral. Katedralen er fra 1300-tallet og blev bygget på Pavens ordre som minde over et mirakel, der skete i nærheden af Orvieto i 1263.

Hulerne under Orvieto

Et interessant aspekt ved Orvieto er den gamle "underverden", der består af et vidtforgrenet netværk af gamle huler, brønde og tunneller fra middelalderen. Nogle af hulerne er endda betydeligt ældre.

Disse gamle konstruktioner giver et godt indtryk af, hvordan mange italienere levede i gamle dage. Der er guidede ture, hvor forskellige levn fra fortiden vises frem. Blandt andet kan man se, hvordan de allerede for mange hundrede år siden havde en mekanisk olivenpresser til at udvinde olien.

En af de mest imponerende underjordiske konstruktioner i Orvieto er Sankt Patriks brønd, der er 60 meter dyb og over ti meter bred med en trappe ned på knap 500 trin. Selv efter moderne standarder et imponerende bygningsværk.

Travl om dagen – hyggelig om aftenen

I højsæsonen er Orvieto fyldt godt op med turister om dagen, men mange tager tilbage til hotellerne i Rom sidst på dagen, så det er faktisk om aftenen, byen er mest hyggelig. Der er mange gode restauranter i Orvieto. Efter maden kan man passende gå en aftentur.

Det er om aftenen, når man kan nyde den stille by i lampernes skær, at Orvieto træder i karakter. De snoede gader og stræder vidner om byens gamle sjæl. Så gælder det om at finde et roligt hjørne og bare nyde den lune natteluft – måske med et glas af byens verdensberømte hvidvin Orvieto Classico i hånden.

Vil du vide mere om Italien, så læs om den nye rejseblog eller se andre indlæg om Italien her på TravelForum

By | november 26th, 2013|Kommentarer lukket til Orvieto – en italiensk klassiker

About the Author: