Information om Østrig

/Information om Østrig

Information om Østrig

Information om Østrig

Omkranset af andre lande og med overvejende alpint landskab var Østrig engang midtpunktet i et overlegent europæisk imperium, som strakte sig så langt som til Spanien. Nutidens Østrig blev overladt en utrolig arv af barok arkitektur, musik og kunst. I dag tiltrækker landet især skiturister og operaelskere.

Østrigs hovestad Wien

Gennem århundreder var Wien Europas centrum og det mægtige Habsburgske imperium efterlod en by af storhed, med et fortovsbelagt centrum, storslåede bygninger og elegante operahuse. Det enorme kejserpalads, Hofburg, er resultatet af seks århundreders Habsburgstyre, inklusiv Schweizerhof fra det 13. århundrede, hvorfra man kan datere de ældste borgtårne. Slottes indre er paladsagtigt og lægger hus til flere veludstyrede museer. Stephansdom er berømt for sin specielle tagbelægning og sit tårngitterværk. Tårnet giver de besøgende en fantastisk udsigt over byen. Et besøg på Kunsthistorisches Museum er udmattende, men meget dybdegående. Nær byen ligger det storslåede Schloss Schönbrunn – endnu et palads med en kæmpe velplejet have, der indeholder sin egen zoologiske have, som også er verdens ældste.

Salzburg

Salzburg er Mozarts by og er meget besøgt om sommeren. Skrævende over floden Salzach og presset ind mellem bjergene, er byens utrolige beliggenhed fremhævet af barokkirker, torve og springvand, middelaldertårne og Mozart opportunister. Denne ejendommelige by er lille i forhold til dens vigtighed som centrum for barok kunst og musik, men indeholder en masse interessante seværdigheder og kan let udforskes til fods. Det imponerende og historisk interessante slot, Hohensalzburg, fra det 11. århundrede tilbyder udsigtsposter til fantastiske steder, da det ligger på en bjergtop. Aftenerne byder på klassiske koncerter som supplement til Mozarts museer; hans fødehjem, hans hjem og andre ”Wolfie-legender”. Lige syd for Salzburgs gamle bydel finder man Schloss Hellbrunn, med dets frække, hemmelige springvand, hvor du er sikker på at få et overraskende bad.

Linz og Gras

Mange turister i Østrig søger disse to juveler, men hvis du ønsker at undgå mylderet, kan du finde et pusterum i Linz og Gras. Selvom de knap nok findes på turistkortet, er de ikke desto mindre to historiske og travle østrigske byer, hvor livet går sin gang.

Østrigs geografi

Østrig ligger i det centrale Europa, og er omkranset af Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien, Italien og Schweiz. Næsten det halve af landet er dækket af store, gamle skove, som navnlig består af eg og bøg i de lavere højder, og bøg og gran i de højere. Donaudalen ligger mod øst, hvor hovedparten af landets landbrug dyrkes. Alperne ligger mod de sydlige og vestlige dele af landet. I de lavtliggende områder er gøgeurt og valmuer almindelige, sammen med skovkrat og løvfældende skove, samt hedeområder.

Østrigs dyreliv

Dyrelivet i de alpine områder inkluderer bjerggeder, gemser og murmeldyr. I det øvrige Østrig lever der hjorte, harer, ræve, grævlinger og andre små dyrearter. Østrig er fyldt med søer og der er masser af vand. Derfor er der et rigt fugleliv, hvoriblandt man møder hejren, skestorken og klyden.

Østrigs naturressorucer

Østrig er også rigt på naturressourcer, såsom jernmalm, olie, tømmer, magnesiumcarbonat, bly, kul, brunkul, kobber og vandkraft.

Østrigs historie

Til at begynde med blev Østrig besat af forskellige folkeslag, nemlig kelterne, romerne, vandalerne, vestgoterne, hunnerne, avarerne og slaverne. Men siden det 13. århundrede blev Østrigs historie tæt knyttet til familien Habsburg. Østrig blev erobret af Charlemagne, og det forblev en del af romerriget indtil det 15. århundrede, da Habsburgdynastiet tog et fast greb i landet og regerede det frem til 1. verdenskrig. Det lykkedes Habsburgerne at udvide deres territorium gennem arrangerede ægteskaber og ejendomsopkøb. Dette resulterede så i at dynastiet blev delt mellem spansk og østrigsk styre. I 1571 fik man religionsfrihed, og det medførte, at mange østrigere blev protestanter. Senere forsøg af Rudolf II på at få folk til at konvertere tilbage til katolicismen, ledte til 30-års krigen, der ødelagde store dele af Europa. Man opnåede endelig fred i 1648 med Westfalia-traktaten. Det Hellige Romerske Rige blev opløst i det tidlige 18. århundrede, og Francis II påtog sig titlen som kejser af Østrig. Gennem denne tid, blev Østrig centrum for den kulturelle renæssance med utrolige musikalske bedrifter, som man associerer med begrebet barok. I 1740 blev Maria Theresa bragt til tronen, og hun regerede de næste 30 år og udviklede landet til en moderne stat. Napoleon blev slået af Østrig i 1805 ved Austerlitz, og dette medførte nye konflikter, indtil forliget i kongressen i Wien i 1814. Der blev dannet dobbeltmonarki i 1867 mellem Østrig og Ungarn under ledelse af Kejser Franz Josef. Østrig-Ungarn deklarerede krig mod Serbien, der blev aktivt bakket op af russerne. Det Østrig-ungarske imperium opløstes efter 2. verdenskrig, og Østrig blev udnævnt som republik.

Efter krigen var Østrig tvunget til at anerkende Tjekkiets, Polens, Ungarns og Jugoslaviens uafhængighed – de var alle lande, der tidligere havde været under Habsburgernes herredømme. I 1938 blev Østrig indlemmet i det Tredje Rige, da landet tilsluttede sig fascismen. Østrig led store tab under 2. verdenskrig, men i 1946 var det atter en republik, og blev beskyttet af de sejrende allierede tropper. Det var besat af amerikanske, engelske, franske og russiske tropper, men i 1955 havde man igen fuld frihed. Østrig etablerede frihandel med den Europæiske Union i 1972 og arbejdede hårdt på at stabilisere sig. Landet kom under international bevågenhed, da den tidligere tyske officer, Kurt Waldheim, blev præsident. Kontroversen lå i Waldheims rolle i 2. verdenskrig, og hans påståede engagement i deportationer og henrettelser. Han trådte tilbage i 1992 pga. disse påstande. Østrig modtog mange indvandrere fra Østeuropa, og det førte til stiftelsen af Frihedspartiet i 1980’erne. Siden indtrådte landet i EU i 1995. Ved Østrigs seneste valg vandt Socialdemokraterne, og dannede en koalitionsregering med Folkepartiet. Det østrigske Frihedsparti, under Jörg Haider, var tidligere en stemmesluger, men blev nu udelukket.

By | marts 21st, 2017|Kommentarer lukket til Information om Østrig

About the Author: