Information om Lyon

/Information om Lyon

Information om Lyon

Information om Lyon

Lyon er kendt for sin storartede mad og museerne, dens universitet og den charmerende gamle bydel. Læs om Lyon og få inspiration til din rejse.

Lyon har været bank-, handels- og industricentrum i 500 år. I år 43 f.Kr. etablerede romerne byen, de kaldte Lugdunum, her som Galliens hovedstad, og kristendommen kom dertil i år 2 e.Kr. under den romerske storhedstid. Bogtryk kom i 1473, kort tid efter opfindelsen af trykpressen, og i det 16. århundrede arbejdede hundredvis af forlæggere og trykkere i Lyon. Fra det 15. århundrede voksede tekstilindustrien i betydning, og, i det 18. århundrede var Lyon den førende silkevævningsby i Europa. Byen har fostret nogle berømte videnskabsmænd, f.eks. Lumière brødrene, der lavede den første film med levende billeder i 1895.

Inddelingen af Lyon

Byen er inddelt i 9 arrondissements, der starter med 1. og 2. arrondissement på den 800 m brede halvø mellem floderne Rhône og Saône. Det gamle Lyon ligger mellem vestbredden af Saône og bjergene (5. og 9. arrondissements). Øst for Rhône bredden er 3. og 6.-8. arrondissements. Croix-Rousse området danner 4. arrondissement nord for halvøen.

Det gamle Lyon

Det gamle Lyon er fyldt med restaurerede middelalder- og renæssancehuse, specielt på gaderne St-Jean, du Boeuf og des Trois Maries. Der er masser af gargoils at se på rue Juiverie. Det gamle Lyon er opdelt i tre landsbyer eller sektioner: det nordlige St-Paul, det sydlige St-Georges og St-Jean i midten. Palais de Justice fra det 19. århundrede på kajen Romain Rolland byder velkommen i området fra halvøen. St-Jean katedralen bagved, bygget fra 1180-1480, er hovedsagelig romansk med en flamboyant gotisk facade, og et astronomisk ur fra det 14. århundrede.

Gastronomi i Lyon

Lyon er en by, der er synonym med silkeindustrien og den franske modstandsbevægelse, den har et ry som ”verdens gastronomiske hovedstad”, og ligger mellem Rhône og Saône floderne i det sydvestlige Frankrig. Lyon er hjemsted for nogle af de fineste restauranter og kokke i landet og udgør det andenstørste storbyområde i Frankrig efter Paris.
Dette gastronomiske unders kulinariske historie startede i første halvdel af det 20. århundrede, da mange i borgerskabet fyrede deres kokkepige. Disse kvinder fortsatte med at revolutionere Lyons køkken ved at etablere deres egne restauranter og lave mad til nogle af de fineste franske notabiliteter af deres tid. Ud over de mange restauranter, bistroer og cafeer, der lokker folk til denne indtagende by, så kan Lyon prale med tre store byparker, omkring 30 museer og utallige monumenter, der symboliserer Lyons udvikling gennem tiden. Byen er hjemsted for det verdensberømte Lyon Operahus, hvis orkester er berømt langt ud over Frankrigs grænser.

Lyon og UNESCO

UNESCO oplister Lyon som verdenskulturarv på grund af dens rige og mangeartede 2.000 års historie, der tydeligt viser sig i den ærefrygtindgydende romanske arkitektur og de middelalderlige bygninger i Det gamle Lyon, f.eks. katedralen Primatiale St-Jean, og Hôtel du Chamarier fra det 16. århundrede.
Mod vest byder Fourvière Bakken på panoramaudsigt over byen, og dens egen attraktion er Det gamle Teater Fourvière og Musée de la Civilisation Gallo-Romaine.
Om dagen kan Lyon besigtiges fra vandet på en tur ned af floderne, og om natten tilføjer middagskrydstogter byen et yderligere anstrøg til fantasien. Lyon er en by rig på mad, historie og kultur, og gør byen til en skjult skat i det franske landskab, der lever op til sit romerske navn, Lugdunum, der betyder ”lysets høj”.

By | marts 21st, 2017|Kommentarer lukket til Information om Lyon

About the Author: